17 Haziran 2010 Perşembe

ÇEYİZ ŞOV =)

Bilmiyorum aranızda TRT'deki Çeyiz Şov programını izleyeniniz var mı ama annem kahvaltıyı hazırlarken bazen Müge Anlı ile bu program arasında gidip geliyor ve ben de kendimi ya ülkemdeki kanlı kanlı üçüncü sayfa haberlerinin arasında buluyorum ya da haldır haldır yemek yapan Nazım Usta ile Türki devletlerden gelen çekik gözlü gelinlik kızların ortasında =) Tabi gözüm de kaymıyor değil çeyizlerine. Antika değerinde işlenmiş örtüler getirenleri de oluyor, son moda tekniklerle süslenmiş örtüler, yazmalar getirenleri de... Düşünüyorum da evet çoğu kız şimdi çeyiz falan istemiyor; "ben bunu nereye sereceğim, ne gerek var böyle şeylerle uğraşılmasına!?" deyip burun kıvırıyor ama ben bunların illa da kullanılması gerektiğine inanmıyorum. Bazı memleketlerde çeyiz olayını kız anaları- kaynanalar çok abartıyorlar, öyle olmaya da gerek yok ama ben her kızın çeyizinde geleneksel dokularla işlenmiş; bu toprakların, bu milletin dahası hangi yöredense o yörenin kimliğini yansıtan işlerin olması gerektiğini düşünüyorum. Asırlardır annelerden kızlarına ve gelinlerine aktarılan bu zenginliğin kaybolmaması için bu gerekli. Çünkü bunlar bizim memleketimize ait güzellikler ve öyle işler var ki bakmaya doyulmuyor. Hem el emeği göz nuru. Hangi fabrikasyon ürün bunlardan daha kıymetli olabilir ki. Bilmiyorum beni belki de gerikafalılıkla suçlayabilirsiniz ama ben Canan Eğilmez'in izinden gitmeye karar verdim bile =) ( Canan Eğilmez'in kim olduğunu öğrenmek isteyenler: Bir kere Çeyiz Şov'u izlemeniz yeterli =)
Şimdi gelelim sevgili anacığım ve iş arkadaşlarının Belediyenin açtığı Halk Eğitim Merkezi'nde döktürdüklerine...=) vee işte karşınızda bizim çeyiz şovumuz...




Tabii önceliği anneme tanıyorum ve ilk olarak onun işini göstermek istiyorum, tabii kendisi otomatik olarak benim de çeyizim oluyor =) bu yatak örtüsü takımını annem işledi. El nakışı- boncuk işi diyorlar buna. Kendi çeyizinde bir kumaşı baz alarak bu renklerde çalıştı.
Bu da annemin ikinci yaptığı iş =) -kendimce önem sırasına göre gidiyorum =)- Bunu bana vermesini çok istiyorum ama sanırım kendi salonuna sermeyi düşünüyor :S bu da pul- boncuk işi. Yine evdeki bir kumaşı değerlendirerek çalıştı.
Ve bu da annemin bu sergide yaptığı üçüncü iş oluyor :=) Nişan bohçaıs deniyormuş buna. Ben de daha geçen sene öğrendim. Bunu da kendime istiyorum ama galiba teyze oğluma hediye edilecek =)
Bu da apartmandan komşumuz A. ablamızın yaptığı iş. Keçe ile yapılmış Mevlana Tablosu.
Bu da sergideki en beğendim mutfak takımı. Makine nakışına giden hatunlar yapabiliyormuş bunu böyle =)
Makine nakışı örnekleri...
Kursa her giden bir nişan bohçası yapıyor, sizin de gördüğünüz gibi =)
Bu da çok çok beğendiğim bir bebek yatak örtüsü. Çok sevimli değil mi? Kenarları iğne oyası. İğne oyasına giden bir teyze yapmış, torununa ^_^
İğne oyası örnekleri...
Evladiyelik Türk işleri... Seneye annemin de bunlardan yapmasını istiyorum işte. Sırf kendi çocuklarıma anneanneniz yapmıştı diyebilmek için :P Şaka değil aslında gerekten istiyorum.

Keçeden yapılmış bir yatak örtüsü. Gördüğünüz çiçek motifleri keçeden işlenmiş yani.
Bunların ismi de sim sarma mıydı, tel sarma mıydı. Öyle bir şey =)
Vee noktayı klozet takımı ile koyuyorum :P Kenarda gördüğnüz taşlar ten çorabından yapılmış :D Bu tekniğin ismi de punch hanımlar. Üç boyutlu bir dünyaya dalmış gibi hissedeceksiniz banyoda çişinizi yaparken garii =) Bu teknikle yapılmış bir klozet takımını anacığıma sipariş ettim bile. Ellerinden öpecek yani.

Bir Çeyiz Şov'da daha görüşmek dileğiyle şimdilik hoşçakalın. Öpüldünüz.

4 yorum:

ABSOLUT - eklektik dedi ki...

her ne kadar bu tür seyler bana kullanmak ıcın bıraz agır gelsede, bu tür otantık seylere bakmasına bayılırım. hepside el emegı göznuru. cok güzel görünüyorlar, ellerıne saglık hepsının..kültürümüze sahıp cıkmak fıkrını cok dogru buluyorum ama zaman cok hızlandı artık ınsanların oturupta sakınce ıs yapacak sabrı ve zamanı yok. bence gıderek kaybolacak ne yazık kı..

♥ Made By Mİne ♥ dedi ki...

hepsi el emegi ve paha piçilemez şeyler ..işli yatak örtüsü mükemmel canım ..herkesin ellerine sağlık

Tropik Rûya dedi ki...

absolut: Sanırım haklısın absolutcuğum. Mesela benm çeyizimi şimdi annem düzüyor. Eskiden kızlar kendileri yaparlarmış, belki de ben kendi kızıma yapıcak vakti bulamayacağım dediğin gibi. Üzücü... Belki de emekli olunca gderm ben de böyle kurslara belli mi olur :)

Made by Mine: Sağolsın canım. Teşekkür ederm güzel yorumun içinde.

Unknown dedi ki...

TROPIK RÜYA;BEN CANAN EGILMEZ..PAYLASIMINI OKUDUM..COK MUTLU OLDUM..ANNE'NIN ELLERINE SAGLIK CEYIZLER SAHANE GÖZÜKÜYOO MUTLULUKLA KULLANMANI DILERIM..SEWGILER
MAIL:madamlily1@gmail.com